Kirjoitukset

Kiertotalous, uusiokäyttö, kierrätys?

Tiesitkö sinä, miten kiertotalous ja kierrättäminen eroavat toisistaan? Ei se mitään, sillä harva ymmärtää näiden eron. Siksi olenkin nimittänyt kiertotalouden uusiokäytöksi, joka on varmasti parempi sana kuvaamaan tätä määritelmää.

Kotitalouksissa meillä jokaisella on käytössämme jotain, joka on ostettu käytettynä kokonaisuutena. Hyviä esimerkkejä on paljon ja ehkä merkittävin näistä on auto, ostamme autoja käytettyinä ja kun tarpeemme muuttuvat, myymme sen eteenpäin. Tämän on kiertotaloutta ja uusiokäyttöä: hyödynnämme käytetyn tuotteen kokonaisuudessaan uudelleen.

No mitä se kierrättäminen sitten on?

Kierrättäminen on taasen se, että tuo käytetty automme viedään romuttamolle, jossa siitä puretaan vielä osia irti ja loput sitten murskataan jätteeksi. Kierrättämisen osaamme hyvin ja jätteiden lajittelu on iskostunut meihin voimakkaasti. Tämä on todella hienoa, mutta voisimme siirtää kiertotalouden vielä paremmin myös työpaikoillemme.

Miksi sanon paremmin? Siksi, että työpaikoilla on paljon kierrättämisen ohjeita ja malleja mm. paperien kierrätysastiat, biojäteastiat jne. Mutta tiesitkö, että meillä on paljon tuotteita, joihin emme ole vielä kiertotaloutta hyödyntäneet työelämässä? Tuleeko jokin asia mieleesi juuri nyt?

Toimistotekniikkaa uusiokäyttöön

Kyllä, käytössämme on paljon toimistotekniikkaa, joka voidaan myös kierrättää uusiokäyttöön! Työpisteessäsi on varmasti tietotekniikkaa ja kun hankit uuden laitteen, voisit hyvin siirtää vanhasi uusiokäytön piiriin. Eikä tietoturvakaan muodostu esteeksi, sillä saat aina ammattitaitoiselta uusiokäyttöön erikoistuneelta yritykseltä laitteiden puhdistamisesta tietoturvatodistuksen!

Ja jos jostain syystä koneesi on kuitenkin rikkoutunut eikä kelpaa uusiokäyttöön, ole tarkkana, että se päätyy oikeaoppisesti kierrätykseen. Valitettavasti edelleen noin 5 % laitteista päätyy virheellisesti sekajätteisiin, eli kaatopaikoille rasittamaan luontoamme.

Jaksoitko lukea loppuun asti? No sitten minulla on ilo kertoa sinulle, että seuraavassa blogissa tutustutaan vielä tarkemmin uusiokäytön mahdollisuuksiin yritysmaailmassa!

Nina Palmu

Ekox Finland Oy

Uusiokäytön ammattilainen – Usko Uusiokäyttö

Ekox