Kirjoitukset

Kun luovutat laitteesi uusiokäyttöön, älä unohda tietoturvaa!

Kun käytetty tietokone myydään tai annetaan eteenpäin uusiokäyttöön, arkaluontoisten tietojen tuhoaminen on erittäin tärkeää. Ongelmana on kuitenkin se, että poistamalla tiedostoja tavalliseen tapaan roskakoriin siirtämällä tai delete-nappia painamalla, itse tiedot eivät todellisuudessa tuhoudu.

Tiedostojen poistamista voi verrata suuren tietosanakirjan aakkosellisen hakemiston tuhoamiseen. Vaikka sanojen etsiminen kirjasta vaikeutuukin huomattavasti, ne eivät kuitenkaan todellisuudessa katoa mihinkään.

Samalla tapaa delete-nappia painamalla tietokone merkitsee tiedostot poistetuiksi eikä käyttöjärjestelmä enää löydä niitä tietokoneen muistista. Tiedot ovat kuitenkin edelleen olemassa tietokoneen muistissa, kunnes niiden päälle aikanaan tallennetaan uutta tietoa. Tietokone toimii näin yksinkertaisesti säästääkseen aikaa, eikä se ole tavallisesti mikään ongelma, ellei tietokone vaihda omistajaa.

Vaikka koko kovalevy alustettaisiin tai käyttöjärjestelmä asennettaisiin kokonaan uudelleen, tiedot eivät silti tuhoudu ja niihin on edelleen mahdollista päästä käsiksi erilaisilla työkaluilla. Jotta käytetyn tietokoneen voi luovuttaa turvallisesti uusiokäyttöön tai edes viedä kierrätykseen, pitää olla ehdottoman varma, että tiedot on tuhottu pysyvästi.

Tietokoneen kovalevyn tietoturvallinen tyhjentäminen vaatii erityisen tietokoneohjelman, kuten Ekoxin käyttämä Blancco. Kyseisten ohjelmien toimintatapa perustuu tietokoneen kovalevyn täydelliseen päällekirjoittamiseen. Sen sijaan, että pelkkä tietosanakirjan hakemisto tuhottaisiin, koko kirja kirjoitetaan uudelleen täyteen merkityksetöntä tekstiä.

Tietojen poistamisen lisäksi ohjelma pystyy myös varmistamaan, että tiedot on poistettu onnistuneesti. Ammattitaitoinen uusiokäyttöön erikoistunut yritys antaa aina laitteensa uusiokäyttöön luovuttaneelle asiakkaalle tietojen tuhoamisen jälkeen kovalevyn ylikirjoitustodistuksen.

Kun siis olet myymässä tai luovuttamassa yrityksesi käytettyjä tietokoneita uusiokäyttöön, muista pitää huolta tietoturvasta pyytämällä ylikirjoitustodistus!

Joonas Jokinen
Ekox Finland Oy – Uusiokäytön ammattilainen

 

Seuraa meitä somessa:
  

Ekox